Aquest estiu el documental històric “Economia col·lectiva”, dirigit per Eulàlia Comas, viatja al festival Globale de Leipzig (Alemanya) i a Anarchistyczny Festiwal Filmowy de Varsòvia (Polònia). El treball, de 66 minuts de durada, es va estrenar fa cinc anys al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en el marc d’un “Fora de Programa”. Actualment es pot veure a través de la plataforma de pel·lícules online Filmin i en DVD en l’idioma original, el català, i subtitulat al castellà, l’anglès, el francès, l’alemany i el japonès.

El documental se centra en l’expropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre 1936 i 39. És fruit d’un any i mig de treball i compta amb més de deu entrevistes a testimonis i experts del 1936 com Antoni Castells, autor del llibre “Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939”; l’historiador Miquel Izard; l’advocat i expert en història econòmica de Catalunya Francesc Cabana; el professor d’Història Contemporània de la UB Pelai Pagès, o els testimonis de l’època Joan Ullés (Terrassa) i Eudald Vila (Torelló).

Actualment el documental es pot veure a través de la plataforma de pel·lícules online Filmin i en DVD en l’idioma original, el català, i subtitulat al castellà, l’anglès, el francès, l’alemany i el japonès

Al llarg dels seus 66 minuts, el llargmetratge mostra imatges, fotografies i documents de l’època procedents de més de deu arxius diferents, entre els quals hi ha la Fundació d’Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo, l’Ateneu Enciclopèdic Popular, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

“Economia col·lectiva” ha estat a la Mostra de Cinema Català a Brussel·les (edició 2014) i s’ha projectat, entre d’altres, als Cinemes Girona (Barcelona, juliol 2015), al Foment Mataroní (Mataró, juliol 2015), al CineBaix (Sant Feliu de Llobregat, juliol 2015) o al CineCiutat (Palma, Mallorca, febrer 2016). Igualment s’ha programat a la IV Fira d’Economia Solidària de Catalunya (Barcelona, 2015) i a la I Fira d’Economia Social i Solidària del Vallès (Sabadell, 2016). L’agost de 2016 s’emet al programa “Punt de Mira” de Barcelona Televisió (BTV) i el juliol del 2017 es projecta al cinema Zumzeig de Barcelona en el marc del programa “Coop d’ull”.

Per que fa els guardons rebuts, El treball n’ha rebut diversos als Estats Units: Best Documentary Film Editing de l’Amsterdam Film Festival (Nova York, 2014)Award of Merit: documentary feature de l’Accolade Global Film Competition (Califòrnia, novembre 2014), Best Documentary i Best Director Documentary de l’Oregon Underground Film Festival (Oregon, 2014) i Oregon Film Awards – Platinum Awards de l’Oregon International Film Awards (Oregon, 2014).

L’agost de 2016 s’emet al programa “Punt de Mira” de Barcelona Televisió (BTV) i el juliol del 2017 es projecta al cinema Zumzeig de Barcelona en el marc del programa “Coop d’ull”

Part del material recopilat durant el procés d’investigació del documental forma part de la mostra “La Revolució Silenciada: Les col·lectivitzacions industrials i de serveis 1936-39” dins l’exposició col·lectiva “Jo em rebel·lo. Nosaltres exisitim” produïda per la Fundació Palau, guardonada amb el premi ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) a la millor exposició d’art contemporani de l’any 2013.

El llargmetratge ha estat parcialment finançat a través del micromecentage, en concret a través de la plataforma Verkami. Entre les entitats col·laboradores, hi ha el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Fundació Palau o la CNT, que ha cedit moltes de les imatges que es mostren al documental.