“Vam demostrar que sense explotadors deixaríem de ser explotats i que es podria construir una societat organitzada com cal”. L’autor d’aquesta frase és Joan Ullés, torner de professió i un dels protagonistes del documental d’investigació històrica “Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa”. Nascut el 30 de desembre del 1920 a Terrassa i mort el 19 de gener del 2017, Ullés, va ser un dels treballadors que va participar en la col·lectivització, l’estiu del 1936, de Casa Bach, un taller mecànic de Terrassa. Tenia 15 anys.

Una vegada expropiat, ell i els seus companys, d’afiliació anarquista, el van batejar amb el nom de “Taller Confederal Número 1 de Terrassa” i van impulsar la fabricació de la pistola F. Ascaso: ”Si els bascos fan aquesta pistola [Astra] -explicava Ullés-, per què no la podem fer nosaltres? I ens vam mirar i ens vam posar d’acord tots i vam desmuntar aquella pistola. En menys d’un mes, havíem fet dues pistoles exactament iguals”.

L’any 1938 es va allistar a la Columna Durruti. Amb el triomf del feixisme en territori català, va marxar a França i després es va exiliar a l’Argentina. En morir el dictador Franco, va tornar a Catalunya i s’hi va instal·lar definitivament a principis dels anys 80.