El documental de divulgació històrica Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa, dirigit per Eulàlia Comas (Atzur Produccions), se centra en l’expropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre 1936 i 39. El treball ha estat a la Mostra de Cinema Català a Brussel·les (edició 2014) i s’ha projectat, entre d’altres, als Cinemes Girona (Barcelona, juliol 2015), al Foment Mataroní (Mataró, juliol del 2015), al CineBaix (Sant Feliu de Llobregat, juliol del 2015), al CineCiutat (Palma, Mallorca, febrer del 2016) o La Cinètika (Barcelona, gener del 2017). També s’ha pogut veure al Lichtblick-Kino de Berlín (Berlín, novembre 2015) i a l’Universum Filmtheater (Braunschweig, juliol 2016).

Així mateix, el treball s’ha programat a la IV Fira d’Economia Solidària de Catalunya (Barcelona, 2015) i a la I Fira d’Economia Social i Solidària del Vallès (Sabadell, 2016). L’agost de 2016 s’emet al programa Punt de Mira de Barcelona Televisió (BTV) i el juliol del 2017 es projecta al cinema Zumzeig de Barcelona en el marc del programa Coop d’ull. El 2019 se’n mostra un fragment en el marc del seminari Amor per a què? Canviar l’amor per canviar-ho tot? de l’exposició de Mireia Sallarès Kao malo vode na dlanu (Com una mica d’aigua al palmell de la mà), un projecte sobre l’amor a Sèrbia (Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats).  I el febrer del 2020 se n’organitza un passi al Museu de la Mediterrània en el marc de les II Jornades de Memòria Històrica de Torrella de Montgrí. Actualment es pot veure a través de la plataforma de pel·lícules en línia Filmin i en DVD en l’idioma original, el català, i subtitulat al castellà, l’anglès, el francès, l’alemany i el japonès.

El llargmetratge, estrenat el gener de 2014 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha rebut diversos guardons als Estats Units: Best Documentary Film Editing de l’Amsterdam Film Festival (Nova York, 2014)Award of Merit: documentary feature de l’Accolade Global Film Competition (Califòrnia, novembre 2014), Best Documentary i Best Director Documentary de l’Oregon Underground Film Festival (Oregon, 2014) i Oregon Film Awards – Platinum Awards de l’Oregon International Film Awards (Oregon, 2014).

Economia col·lectiva és fruit d’un any i mig de treball i i compta amb més de deu entrevistes a testimonis i experts del 1936 com Antoni Castells i Duran, doctor en Economia i el gran coneixedor d’aquesta temàtica i autor, entre altres, del llibre Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939; l’historiador Miquel Izard; l’advocat i expert en història econòmica de Catalunya Francesc Cabana; el professor d’Història Contemporània de la UB Pelai Pagès, o els testimonis de l’època Joan Ullés (Terrassa), Eudald Vila (Torelló), Conxita Julià (Barcelona) o Joan Mariné (Barcelona). Al llarg dels seus 66 minuts, el documental mostra imatges, fotografies i documents de l’època procedents de més de deu arxius diferents, entre els quals hi ha la Fundació d’Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo, l’Ateneu Enciclopèdic Popular, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

Actualment es pot veure a través de la plataforma de pel·lícules online Filmin i en DVD en l’idioma original, el català, i subtitulat al castellà, l’anglès, el francès, l’alemany i el japonès

L’audiovisual ha estat parcialment finançat a través del micromecentage, en concret a través de la plataforma Verkami. Entre les entitats col·laboradores, hi ha el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Fundació Palau o la CNT, que ha cedit moltes de les imatges que es mostren al documental.

Part del material recopilat durant el procés d’investigació del documental forma part de la mostra La Revolució Silenciada: Les col·lectivitzacions industrials i de serveis 1936-39 dins l’exposició col·lectiva Jo em rebel·lo. Nosaltres existim produïda per la Fundació Palau, coordinada per Pere Almeda i Martí Sales i guardonada amb el premi ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) a la millor exposició d’art contemporani de l’any 2013.

Economia col·elctiva, a banda, esperona la redacció de la història de vida de Joan Serra, un dels impulsors de la col·lectivització del Taller Confederal Número 1 de Terrassa, el mateix on va treballar Joan Ullés. La biografia forma part d’un dels capítols (“Serra, Joan (1895-1960), el ‘alma’ del Taller Confederal Número 1 de Terrassa”) del llibre col·lectiu Entusiastas olvidados, editat per Descontrol i coordinat per Miquel Izard, historiador i un dels protagonistes del documental.

Per adquirir el DVD o la samarreta del documental així com per organitzar-ne una projecció, contacteu-nos a info@atzurproduccions.cat. Gràcies!