Antoni Castells i Duran (1943-2021), doctor en Economia, el gran coneixedor de les col·lectivitzacions industrials i de serveis del 1936-39 a Catalunya, ha mort aquest dimarts 16 de març. Castells és un dels protagonistes del documental Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa i els seus dos llibres Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939 i El proceso estatizador en la experiencia colectivista catalana (1936-1939) constitueixen la columna vertebral d’aquesta pel·lícula de no-ficció.

Castells, persona compromesa, lliurepensadora, gran conversadora i intel·lectual, és l’autor de les darreres paraules que es poden escoltar a Economia col·lectiva: “Aquesta experiència no forma part de la història oficial sinó que forma part de la història maleïda i silenciada pel poder, de la història de la gent quan actua com a poble, és a dir, quan es rebel·la contra l’opressió i decideix organitzar la seva pròpia vida en llibertat, autònomament i col·lectivament. A aquesta part de la història, el poder li té pànic i, per tant, la vol esborrar sempre”.

Mai t’oblidarem. Gràcies per TOT.

Fotograma del documental Economia col·lectiva.
Estrena del documental Economia col·lectiva al CCCB amb Lluís Rodríguez, Antoni Castells i Duran, Joan Ullés i Eulàlia Comas (22 de gener del 2014).
Presentació del documental Economia col·lectiva a la Fundació Palau amb Pere Almeda, Antoni Castells i Duran i Eulàlia Comas (març del 2014).
Tràiler del documental Economia col·lectiva.