Poblenou for sale. La gentrificació als Tupolev (Barcelona, 2017) és el curtmetratge documental resultant del taller en cinema documental realizat entre novembre i desembre del 2017 a l’Institut Quatre Cantons de Barcelona. L’audiovisual, l’han elaborat 23 alumnes (Isabel Ayala, Roc Bosch, Sílvia Casellas, Ulisses Castillo, Adriana Cuevas, Lucía Ferrer, Santiago Garate, Jessica García, Gael Keyes, Carla Lloreda, Mateu López, Paula López, David Marcus, Unai Moreno, Marcos Núñez, Dídac Pérez, Júlia Rivas, Teo Robreño, Júlia Salas, Clàudia Seguí, Cristian Serrano, Salma Touil i Roc Vidal), que han comptat amb el suport d’una professora del centre, Charo Tomás, i dues formadores d’Atzur Produccions, Alla (Ish) Shadrova i Eulàlia Comas, ambdues documentalistes.

De menys de 10 minuts de durada, el curtmetratge té com a protagonistes dos amics, en Pol i la Mariona, que es comencen a cartejar perquè ella ha hagut de deixar el Poblenou; Carles Valverde, una persona que ha hagut de marxar dels edificis Tupolev perquè li han doblat el lloguer; Pere Mariné, de la plataforma Ens Plantem; Eduard Llorens, d’Arquitectes de Capçalera, i Salvatore Cattogno, antropòleg i portaveu de l’Observatori de la Gentrificació al Poblenou.

El curtmetratge es va projectar el gener de 2018 al centre cívic Can Felipa. Paral·lelament, i en el marc de la formació, l’alumnat va elaborar també un collage sobre la mateix temàtica que també es va exposar, temporalment, a Can Felipa. A banda d’això, la revista El Poblenou de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou va dedicar un reportatge al fenomen de la gentrificació al barri (edició de febrer i març del 2018, pàgines 6 i 7) i va recomanar el visionat de Poblenou for sale.

Cartell_PoblenouForSale
Cartell per anunciar la projecció del curtmetratge “Poblenou for sale”